În apropierea sărbătorilor pascale, revine, în fiecare an, vechea întrebare: Paști sau Paște? Mulți sunt cei care nu știu răspunsul corect. Dacă ai dubii, acest articol este pentru tine.
Atât Paște, cât și Paști, potrivit DOOM, sunt variante acceptate ca fiind corecte, dar în situația în care primul reprezintă forma de singular, iar cel de-al doilea, forma de plural. Așadar, este corect să spui „Un Paște fericit”, dar este incorect să spui „Un Paști fericit”.
(CITEȘTE ȘI: El este bărbatul cu care Deea Maxer și-a petrecut Paștele! Dinu este devastat: ”Nu am fost bine, recunosc”)
George Pruteanu, unul dintre cei mai mari lingviști, a lămurit, în urmă cu câțiva ani, formele corecte pentru Paște și pască, amintind faptul că nu sunt probleme reale, ci forme simple și logice.
„Multă lume m-a întrebat cum se spune corect: Paşti sau Paşte. Răspund pe scurt astfel: sărbătoarea are în originile sale – dacă trecem de etapa ebraică „pesah” – şi acea azimioară numită pască (dupa opinia etnologului Simion Florea Marian; alţi cercetători sunt de părere că mielul jertfit purta acest nume, de „pască”).
La plural, acest cuvînt face „paşti”: o pască, două paşti, conform unei alternanţe obişnuite în româneşte, cum e şi în verbul a paşte: „să pască, să paşti” sau a naşte: „să nască, să naşti” etc. Aşadar, Paşti e pluralul de la pască. Resimţit, în mod normal, ca un plural, vorbitorii au căutat, cînd era vorba de sărbătoarea într-ale cărei zile ne aflăm, au căutat singularul, şi astfel a fost derivat singularul „Paşte”, spunîndu-se, firesc, fie „sărbătorile de Paşti”, fie „sărbătoarea Paştelui”. Amândouă formele sunt la fel de corecte, şi alte subtilităţi pe această temă nu au substanţă, e o falsă problemă„, explica regretatul George Pruteanu.